Kefirin kemik erimesine faydası
Kefirin faydaları saymakla bitmiyor, bu yazımızda önce probiyotiklerin ardından da kefirin kemik erimesine faydasını ve kemik erimesini engellemekte fayda sağlayan besinleri öğreneceğiz.
Probiyotiklerin Kemik Erimesine Karşı Etkisi
Vücutta en çok bulunan mineral madde kalsiyumdur. Kemiklerin ana bileşeni olan kalsiyum vücudun %2,5’unu oluşturur ve bununda % 99’u iskelet sisteminde şeklinde bulunur. Kandaki kalsiyumun bir kısmı serbest iyon şeklinde (%40),bir kısmı da proteine bağlı (%60) olarak bulunur. İyonize kalsiyum fizyolojik bakımdan etkin olanıdır. Kalp için önemlidir. Kalsiyum, kemik yapısında bulunmasının yanı sıra vücudun kalsiyum bankası olarak görev yapar. Kandaki kalsiyum oranı düştüğünde kemiklerden verilerek bu miktarın dengelenmesi sağlanır. Kandaki %1’lik kalsiyum miktarı yaşam için çok önemlidir. Beslenmede kalsiyum eksikliğinin olması ilerleyen yıllarda osteoporoz (kemik erimesi; osteo: kemik, poroz: poroz kırılgan yapı) ile sonucunu gösterir. Bayanlarda erkelere oranla biraz daha yüksek oranda rastlanır. Kemik erimesinden dolayı vücutta kemiklerde kırılmalar olabilir. Çocukluktan itibaren düzenli olarak gıdalarla yeterli miktarda kalsiyumun vücuda sağlanması ileri yaşlarda söz konusu olabilecek kemik erimesi rahatsızlığını azaltabilir/engelleyebilir. Vücudumuz için çok önemli olan kalsiyum ihtiyacımız başlıca süt ürünlerinden sağlanır. Aslında sütte en yüksek miktardaki mineral kalsiyum değil potasyumdur. Sütün 100 mililitresinde 150miligram potasyum, 120 miligram kalsiyum bulunur. Ancak tüm gıdalar arasında kalsiyumca en zengin gıdalar süt ürünleri oldukları için süt ürünleri kalsiyumca zenginliğiyle bilinir. Yetişkinlerin günlük alması gerekli kalsiyum 1000 miligram iken 9-18 yaşlarındaki ihtiyaç kemik gelişimi bakımından önemli bir dönem olduğundan dolayı 1300 miligramdır. Baklagiller ve badem, fındık gibi yemişlerde genel olarak minerallerce ve kalsiyum içeriği bakımından zengindir. Brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, kereviz, dere otu kalsiyum içerikleri zengin sebzelerdir.
Kefirin Kemik Erimesine Karşı Etkisi
Bir büyük bardak kefir veya 250gr probiyotik yoğurt ile yaklaşık 300 mg kalsiyum sağlanır. Süt ürünlerinin sindiriminden sonra kalsiyumun yaklaşık %30 u emilir. Süt şekeri laktoz ve Vitamin D, kalsiyum emilimini olumlu etkiler. İçme sütlerinin D vitamini ile zenginleştirilmesi çok isabetli bir zenginleştirmedir. ABD de içme sütlerinde genel olarak D vitamini zenginleştirmesi uygulanır. Kefir ve probiyotik yoğurt, hem süt ürünü olması nedeniyle yüksek miktarda kalsiyum içerir, hem de kalsiyum emiliminin içeriklerindeki probiyotiklerden olumlu etkilendiği belirtilmektedir. Çocuklarımızın özellikle 24 yaşına kadar günlük kalsiyum ihtiyaçlarını yeterli düzeyde almaları ileri yaşamlarının daha kaliteli olmasına katkı sağlar. Ayrıca her yaştaki bireyin günlük kalsiyum alımına dikkat etmesi sağlıklı yaşam anlayışında oldukça önemlidir.

Prof. Dr. Zeynep Seydim

Latest posts by Prof. Dr. Zeynep Seydim (see all)
- Fonksiyonel Gıda Nedir ? - 17 Şubat 2015
- Ev Yapımı Fıstık Ezmesi - 31 Ocak 2015
- Hamilelik Sürecinde Enerji İhtiyaci - 21 Ocak 2015
- Büyü Kefir Danem Büyü! - 13 Ocak 2015
- Günlük Süt, Pastörize Süt, UHT Süt’ Nedir? - 6 Ocak 2015
Etiketler: kefir, kefirin faydaları, kemik erimesine kefirin faydası, kemik erimesine ne iyi gelir, osteoporoz nedir
Son Yorumlar